MAC van Dedem kijkt met grote groep vrijwilligers uit naar Off The Road rit 2021

M.A.C. van Dedem

De MAC van Dedem kijkt er enorm naar uit om weer een Off The Road rit te mogen organiseren. Nadat het prachtige evenement vorig jaar gecanceld werd vanwege covid19, gaan we deze rit opnieuw organiseren. Een sfeervol evenement waarin de samenwerking tussen een grote groep vrijwilligers, instanties uit de regio en een professionele organisatie belangrijk is. Het voornemen is deze rit  te rijden zaterdag 20 november 2021.

Naar aanleiding van de laatste Off The Road rit schreef Cindy Groen een schitterende column, die het evenement prachtig typeert. Onder dit bericht hebben wij deze column geplaatst. Onlangs werd een artikel gepubliceerd in De Stentor, waarin vermeld werd dat er onverantwoord gecrosst zou worden in de bossen van de Vechtdal regio en waarbij er geen rekening gehouden zou worden met de natuur. Wij kregen als MAC van Dedem hier ook vragen over en daar willen we graag op reageren.

Statement MAC van Dedem: “Onze Off The Road rit wordt jaarlijks in goede samenwerking met de complete omgeving georganiseerd. Het evenement zorgt voor saamhorigheid, verbindt mensen in de regio en zet Balkbrug op de kaart. Deelnemers komen uit heel Nederland en zelfs uit Duitsland en België. De crossers die genoemd worden in het artikel van De Stentor hebben niks met onze Off The Road rit te maken. Wij organiseren ons evenement altijd met een vergunning in goed overleg met de grondeigenaren, Overijssels landschap, Staatsbosbeheer, gemeente en politie. De motoren worden gekeurd onder toezicht van de MON of KNMV. Onze rit is geen wedstrijd. Deze wordt  juist georganiseerd om illegale crosspraktijken te voorkomen, net als zo’n twintig andere ritten in Nederland. Wij betreuren het dan ook dat een aantal wildcrossers het voor de meerderheid, die de natuur wel hoog in het vaandel heeft, lastig maakt. Wij doen er alles aan om een veilig evenement te organiseren, waarbij  een medisch team ons steunt, er focus is voor de natuur en omgeving. Onze vrijwilligers, die langs de gehele route te vinden zijn, zorgen voor de veiligheid van deelnemers en bezoekers. Na afloop van de rit herstellen we, waar nodig, de paden met veel vrijwilligers en loonwerkers uit de omgeving. Wij als MAC van Dedem waarderen ook enorm het prachtige werk van de stichting Ommerschans. Laten we met elkaar zorg dragen voor Balkbrugse tradities en de natuur!”

Column Cindy Groen: “Je ziet het in de ogen”          

Glimmende ogen. Vrolijke stemmen. Verwachtingsvolle gezichten. Wat zullen ze deze keer tegenkomen onderweg? Één keer per jaar worden de wegen en weilanden rondom mijn dorp omgetoverd in een speeltuin. Een speeltuin van modder, bulten en kuilen. Lange rechte stukken en scherpe bochten. Waar zo’n 800 volwassen mannen en enkele vrouw zich een paar uur heerlijk kunnen uitleven. En niet alleen voor de deelnemers is het een feestje. Het is zoveel meer! Het zorgt in het dorp voor saamhorigheid, trots, plezier.

Bij de 120 vrijwilligers. Die samen zorgen dat dit kan! Dik ingepakt tegen de kou staan ze langs het parcours. Urenlang. Ze genieten van het zichtbare plezier van de rijders en hun capriolen. En zijn trots! Dit doen we toch maar mooi weer met elkaar. En dan de boeren. Die belangeloos hun land ter beschikking stellen. En hun materiaal om de boel weer op te ruimen.

Iedereen werkt samen. Wat mooi om te zien. Jonge jongens op de tractor die de modder van de weg halen. Automobilisten die geduldig wachten als er een colonne de doorgaande weg wil oversteken. De bewoners van de wijk in de nieuwbouw, waar al die 800 motoren ronkend door de straat komen. Vandaag kan het allemaal. Vanuit die saamhorigheid. Tussen rijders, vrijwilligers en bewoners. Tussen jong en oud die aan de kant staan te kijken. Ook met pretogen. Omdat het zo leuk is om te kijken naar die uitgelaten ‘jonge honden’. Mijn eigen kleine man kan niet wachten tot hij mee mag doen. “Mama kijk dan”. Zegt hij als we even kort oogcontact hebben met papa die voorbij crosst. “Je ziet het gewoon aan zijn ogen”. Wat mooi dat hij dat ziet en zegt! Ik zie het ook vandaag. In veel ogen. Sprankeling, plezier, warmte, verbinding! Door samenwerking en respect voor elkaar! Door samen te zoeken naar oplossingen daar waar het even anders moet. En door, ondanks alle regels, kaders en onmogelijkheden ‘gewoon’ ruimte te maken om (samen) te spelen en te genieten. Ieder op zijn eigen manier!

Binnenkort meer nieuws over de Off The Road van 2021.

2 reacties

  1. erwin belga schreef:

    we kunnen niet wachten 🙂

  2. Anno schreef:

    Wanneer start de inschrijving voor 20-11-2021, off road rit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.