MAC van Dedem is klaar voor nieuwe editie offroad-rit Balkbrug

M.A.C. van Dedem

Het bestuur van de MAC van Dedem ziet met grote belangstelling uit naar de komende editie van de offroad-rit Balkbrug.

„De achtste editie”, zeggen bestuursleden Jos Dekema en Geerlig Lammersen. „Helaas kon het vorig jaar niet doorgaan, maar nu verwachten wij dat ons evenement gewoon gehouden kan worden.” Wel uiteraard met strengere maatregelen dan voorheen, maar daar is de MAC van Dedem zich van bewust.

Het evenement trok iedere editie meer deelnemers dan het voorafgaande jaar. „In 2019 hadden we ruim achthonderd deelnemers, een geweldig aantal maar stiekem hopen wij toch weer op een hoger aantal deelnemers uit binnen- en buitenland.

Aan de organisatie zal het niet liggen. Die is al vanaf de zomervakantie druk bezig met de voorbereidingen op de rit. „We hebben goede contacten met de landeigenaren, want wij zijn natuurlijk volledig afhankelijk van hun medewerking. De bedoeling is dat er ook dit jaar weer een uitdagende route uitgestippeld wordt rondom Balkbrug. De route is zo’n 55 kilometer lang en gaat voornamelijk over onverharde wegen.” Dat dit niet altijd lukt, is volgens de organisatie onoverkomelijk.

Land herstellen na rit

De MAC van Dedem heeft in de achterliggende jaren laten zien dat ze een goede tijdelijke gebruiker zijn van het land en de smalle landweggetjes. De laatste rijder is amper gepasseerd of de vrijwilligers van de organisatie komen al om het land weer te herstellen.

„En dat doen we blijkbaar zo goed dat we wel eens de vraag krijgen om het pad wat minder strak achter te liggen zodat het niet na afloop van ons evenement nog gebruikt wordt door wild crossers.”

Daar waakt de organisatie sowieso voor, zoals recent bleek bij de Ommerschans. Daar waren enkele jongeren aan het crossen geweest over het gevoelige terrein. „Dat zijn geen leden van onze club, maar voor de buitenwacht is een link snel gelegd”, laten de heren weten. „Wij organiseren een offroad-rit per jaar en doen dat met volledige medewerking van de landeigenaren.”

Vrijwilligers

Om de dag in goede banen te leiden kan de MAC van Dedem terugvallen op vele tientallen vrijwilligers. Zij trotseren de weersomstandigheden om deelnemers en overige weggebruikers een mooie, maar bovenal ook veilige dag te bieden. Op plaatsen waar de motor- en quadrijders de reguliere weg gebruiken, zorgen de vrijwilligers ervoor dat eventuele modder en zand weer snel verwijderd wordt. „Het leuke is dat veel vrijwilligers al jarenlang op hetzelfde plekje staan en precies weten wat ze moeten doen.”

Één reactie

  1. Dirk schreef:

    Weer allemaal bedankt voor het organiseren van de geslaagde off road rit van 20 november
    Het was weer perfect
    Dirk de Wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.